Beeldmateriaal ordenen met Adobe Lightroom Classic

Online cursus Beeldmateriaal ordenen met Adobe Lightroom Classic

Beeldmateriaal ordenen met Adobe Lightroom Classic | Een boeiende en praktische onlinecursus inclusief onbeperkt toegang tot aanvullend lesmateriaal uit onze leerbibliotheek met audioboeken, E-books, scans, kranten en meer.

Lightroom is populair onder fotografen
Adobe Lightroom Classic helpt je met het archiveren, organiseren, verbeteren en corrigeren van al je foto’s. Je kunt onnoemlijk veel foto's beheren die op verschillende opslaglocaties staan op zowel interne- en externe harde schijven, usb-drives als de cloud. In Lightroom zorg je ervoor dat al die foto's op verschillende locaties perfect gearchiveerd en georganiseerd zijn. Zo houd je altijd de controle over al je bestanden. Daarom is het programma vooral erg populair onder fotografen. Nooit meer uren zoeken naar die perfecte afbeelding van 8 jaar geleden. Door je werk te labelen en te voorzien van goede omschrijvingen heb je deze zo gevonden. Zelfs als het gaat om een afbeelding die ergens op een oude harde schijf staat. Koppel de schijf aan je computer en je hebt hem zo weer voor je neus.

Een raw-afbeelding is een foto die nog niet ontwikkeld en definitief afgedrukt is. Dit biedt perspectief voor diepgaande en optimale beeldverbeteringen. Met de correctietechnieken in Lightroom kun je als het ware de foto gewoon opnieuw maken maar dan met de beste camera-instellingen. Denk dan aan de witbalans, het corrigeren van de belichting en temperatuur en het maken van aanpassingen in kleur en contrast. Ook kun je de uitsnede nog bepalen en zelfs een perspectivische vervorming herstellen.  

Doel van de cursus

Je leert hoe je Lightroom gebruikt om al je foto’s te archiveren en te labelen ook al staan deze op diverse (niet aangesloten) externe harde schijven. Doe je dit goed kun je altijd snel een afbeelding uit je archief terugvinden. Je leert hoe je gebruik kunt maken van de camera Raw beeldverbeterings technieken in Lightroom. Dankzij deze methode kun je non-destructief beelden verbeteren maar blijven de originele beeldgegevens altijd intact.

Wat ga je leren

 • Waarom gebruiken we Adobe Lightroom Classic?
 • Lightroom Classic opstarten
 • De interface van Lightroom
 • Importeren vanaf kaartlezer en externe HD
 • Navigeren, bekijken en selecteren van foto’s
 • Foto’s beoordelen met vlaggen, sterren en kleur
 • Terugvinden en filteren van foto’s
 • Kennismaken met de Develop interface
 • Belichting, histogram en clipping
 • Corrigeren belichting en aanpassen van contrast
 • Kleurtemperatuur en tint aanpassen (witbalans)
 • Kleurprofielen gebruiken (Color Profile)
 • Contrast- en kleuraanpassingen (Clarity, Dehaze, Vibrance, Saturation)
 • Contrastaanpassingen (Tone Curve & Point Curve)
 • Foto’s veranderen naar zwart wit (black/white)
 • Bijsnijden en horizon rechtzetten (Cropping)
 • Perspectief- en lenscorrecties (Upright)
 • Werken met het gegradueerd filter (Graduated)

Duur en studiebelasting

De duur van deze videocursus is 2 uur met een studiebelasting van minimaal 8 uur. Onze video’s zijn met zorg gemonteerd. Hierin leggen we in een zo kort mogelijke tijd exact uit wat je moet weten. Echter om je deze technieken volledig eigen te maken zul je met al het geleerde moeten experimenteren en oefenen. Hiervoor kun je ofwel ons downloadbaar materiaal of eigen materiaal gebruiken. Houd rekening met een minimale studiebelasting van drie keer de videoduur.

Doelgroep van deze cursus

Ben je fotograaf of maak je graag foto’s en wil je deze zo goed mogelijk professioneel kunnen inzetten. Wil jij leren hoe je met behulp van Lightroom je foto’s goed organiseert dan is deze cursus iets voor jou.

Lesmaterialen

De cursus bestaat uit video’s met downloadbaar oefenmateriaal. Al onze video’s zijn Nederlands gesproken en ondertiteld. Wij maken zoveel mogelijk gebruik van de Engelse Interface van de software maar we benoemen in onze uitleg ook de Nederlandse (vak)termen. Je dient zelf zorg te dragen voor de installatie van de benodigde software op je computer.

Opbouw van de cursus

Deze cursus is opgebouwd uit instructievideo’s verdeeld over hoofdstukken. Wij adviseren om de volgorde van de hoofdstukken en de video’s aan te houden aangezien latere video’s vaak teruggrijpen op geleerde kennis in eerder video’s.

Vereiste voorkennis en vaardigheden

Kennis en ervaring met Adobe Photoshop kan handig zijn maar is niet een vereiste. Je moet wel foto’s kunnen schieten in het raw-formaat om echt het maximale uit deze cursus en uit het programma Adobe Lightroom te kunnen halen.

Toetsing

Deze cursus bevat geen eindtoets. 

Certificaat / afronding

Na het succesvol afronden van deze cursus ontvang je een gewaarmerkt bewijs van afronding. 

Tip: Bewaar je bewijs van afronding bij je (LinkedIn) profiel, At Monday Talentcard®, portfolio of online CV. Zo raak je het nooit meer kwijt en toon je bovendien aan iedereen jouw ambitie en talent.